16 jun, 13:20
2017
In de kijker
Kees de Bruijn

Zorgverlening De Leijgraaf zorgt

VOLKEL – De regionale zorgverlening-instelling De Leijgraaf biedt zorg in alle gemeenten van het Land van Cuijk. In het pakket zit thuiszorg (verzorging/verpleging, huishoudelijke hulp en terminale zorg), jongeren begeleiding, een zorgboerderij, het ‘blijven wonen plan’ en detachering. Directeur Robby van Lankveld noemt enkele sterke onderscheidende punten met andere zorgverleners op: “Wij werken op tijden die de cliënt bepaalt en met vaste medewerkers”.

“Wij nemen de cliënten serieus door goed te luisteren en de verzorging te geven die de zij vragen”, aldus directeur Robby van Lankveld, “wij tonen zo de vanzelfsprekende betrokkenheid. Daarvoor moet onze organisatie zich flexibel opstellen, dat vraag ik van al onze medewerkers”.

Vliegende start Van Lankveld: “Je beseft pas hoe afhankelijk je bent van zorgverleners als je zelf zorg nodig hebt of in je directe omgeving. In 2003 was dat voor mij de reden om in de zorg te stappen. Het was een vliegende start, letterlijk vanuit de huiskamer. De zorgverlening groeide sterk, zodat we in 2005 aan het Schakelplein in Volkel een pand betrokken. Op dit moment hebben we ongeveer 50 medewerkers, huishoudelijke hulpen, verzorgenden, verpleegkundigen, coördinatoren, enz.” In de regio Oss, Veghel, Boekel en het Land van Cuijk heeft De Leijgraaf is officieel toegelaten zorgverlener voor VGZ.

Dicht bij de cliënten “We kennen in het algemeen onze cliënten, dus we staan echt dicht bij de mensen. We gaan van het standpunt uit dat het ook moet klikken, anders kunnen we onze zorg niet goed verlenen. Ik ken mensen die dat ‘kneuterig’ vinden. Maar ik zit daar niet mee, dit heb ik liever dan dat bureaucratische”. Van Lankveld weet dat zijn organisatie relatief klein is. “Maar zo kunnen we bijvoorbeeld gemakkelijk constructief naar elkaar toe zijn, redelijk en billijk. En bovendien praktisch, want het is wel voorgekomen dat een cliënt het allerliefste had dat zijn tuintje omgespit werd. Nou, dat hebben we dus gedaan. Zo helpen we mensen en voelen ze zich geborgen. Dit gaat bij uitstek goed in een kleine organisatie. Nog een voorbeeld? Laatst had een cliënt van ons een nest jonge poesjes, die ze nergens onder kon brengen. Wij hebben gezorgd dat de poesjes een veilig onderkomen kregen”

Zelfredzaamheid De term ‘zelfredzaamheid’ is voor Zorgverlening De Leijgraaf geen modewoord. “We brengen het al sinds 2003 in de praktijk en het is elke dag een uitdaging voor ons. Niemand is bij ons een nummer, de menselijke maat gebruiken we altijd als maatstaf. We kijken heel goed wat de mensen zelf nog kunnen, wat de mensen willen en handelen pas daarna”. “Wat de zelfredzaamheid betreft: dat begrip heeft wel overeenkomsten met de websites van de Bezoekdorpenformule”, zegt Van Lankveld. “Eerst laten zien wat je alleen kunt, daarbij helpt de organisatie je verder als dat nodig is. Nu ik er zo over nadenk is dat toch wel een interessante overeenkomst met Zorgverlening De Leijgraaf. In wezen doen wij precies hetzelfde”.

Zorgverlening De Leijgraaf, Schakelplein 13, 5408 AW Volkel Tel: 0413 – 275332 www.zorg-leijgraaf.nl