Assurantiekantoor W.Verheijen en RegioBank Wanroij

Auto uitlenen kan nare gevolgen hebben
3 Augustus 2021
Een auto uitlenen is niet te vergelijken met het uitlenen van een fiets. Dat komt door de verantwoordelijkheid die kleeft aan het bezitten en besturen van een auto. Daarnaast gaat het ook vaak om de grote financiële gevolgen die er bij komen kijken. In meerdere opzichten is het uitlenen van jouw auto niet geheel zonder risico’s.

Mag iemand anders in mijn auto rijden?
Ja, dat mag. Jouw auto uitlenen is een kleine moeite, want jouw auto blijft gewoon verzekerd als iemand anders achter het stuur zit. Echter, bij een schade kun je tegen hoge kosten aan lopen, ook als je tegen deze schade verzekerd bent. Door schade kunnen jouw schadevrije jaren dalen waardoor je de komende jaren een hogere premie gaat betalen. Welke schades wel of niet vergoed worden, hangt af van hoe jij jouw auto hebt verzekerd. Als jouw auto bijvoorbeeld niet WA Casco verzekerd is, kun je in één klap jouw auto verliezen. Maak in ieder geval goede afspraken voordat jij je auto uitleent aan een ander.

Auto uitgeleend en schade, wat nu?
De eigenaar van de auto is verantwoordelijk voor de aangerichte schade met zijn of haar auto. Bij het uitlenen ben je verantwoordelijk voor de gedragingen van de bestuurder. Heeft degene die jouw auto heeft geleend schade aangericht? Dan kan de tegenpartij de schade verhalen bij de verzekeraar van jouw auto. Het kan gaan om een deukje van enkele honderden euro’s, maar het kan ook gaan om honderdduizenden euro’s bij zwaar lichamelijk letsel.
De schade aan de tegenpartij valt onder de WA autoverzekering. Of de schade aan jouw eigen auto is verzekerd, hangt af van de dekking van jouw autoverzekering. Daarnaast krijg je vaak ook nog te maken met een terugval in de opgebouwde schadevrije jaren. Het gevolg hiervan is dat de premie voor jouw autoverzekering kan stijgen.

Jij draagt de eindverantwoordelijkheid voor een ongeval dat aangericht is met jouw auto, maar toch kun je degene die de schade heeft aangericht, de lener, aansprakelijk stellen voor de schade. Echter, het probleem is dat de schade niet ingediend kan worden bij een verzekeraar. De aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren zou een mogelijke optie zijn, maar helaas zijn hierin schades door motorrijtuigen uitgesloten.

Sluit een aanvullende inzittendenverzekering af
Wil je er zeker van zijn dat jij, degene aan wie je de auto uitleent en passagiers financiële hulp krijgen bij schade na een ongeval? Sluit dan een aanvullende inzittendenverzekering af. Deze verzekering biedt hulp bij letsel- en/of materiële schade aan jou als bestuurder en overige inzittenden.

Maak afspraken over de kosten bij eventuele schade
Maak dus goede afspraken bij het uitlenen van jouw auto. Zoals je hebt kunnen lezen, kunnen de financiële belangen namelijk zeer groot zijn bij schade. Leg de afspraken eventueel vast in een zogenaamde bruikleenovereenkomst (dit houdt in dat je iets uitleent waar je geen geld voor krijgt). In de praktijk lijkt dat misschien omslachtig, maar op deze manier kun je met een gerust gevoel jouw auto uitlenen.

Heb je vragen en/of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel? Neem gerust contact op met onze verzekeringsadviseurs via (0485) 45 10 40 of info@verheijen-wanroij.nl.
Contactgegevens
Assurantiekantoor W.Verheijen en RegioBank Wanroij
Raamweg 4
5446 BE Wanroij