Assurantiekantoor W.Verheijen en RegioBank Wanroij

Schade door storm of hevige regenval voorkomen of beperken.
29 April 2021
Zwaar weer kan natuurlijk voor veel schade zorgen. Denk aan tuinmeubels die rondvliegen, takken die voor schade zorgen, ramen die openklappen of neerslag dat de woning binnenkomt. Lees hieronder onze tips om schade te voorkomen of te beperken. Zo bent u in ieder geval goed voorbereid.

5 tips om schade door storm te voorkomen:
Sommige voorbereidingen lijken zo logisch, toch moet u er wel op tijd aan denken. Een korte checklist:
1. Check alle losse spullen in de tuin en/of op het balkon.

Keer bijvoorbeeld je trampoline om en haal losse spullen naar binnen. Zo kunnen ze niet wegwaaien. En vergeet ook niet afdekzeilen, van bijvoorbeeld de loungeset, goed vast te maken.

2. Controleer de takken van bomen in de tuin.

Als het (veilig) kan, verwijder dan de losse of dode takken.

3. Doe een ‘schutting-check’.

Een schutting is een windvanger. Staat deze niet goed vast? Kijk wat u zelf kunt doen om de schutting te verstevigen. Of laat dit doen door een externe partij.

4. Sluit ramen en deuren.

Zo kan de wind hier geen grip op krijgen. Vergeet ook niet om screens en zonweringen in te klappen.

5. Controleer dakpannen en afvoergoten.

Iets wat u eigenlijk regelmatig moet (laten) doen: kijken op het dak of er geen dakpannen losliggen. U wilt niet dat deze gaan rondvliegen. En check ook meteen de dakgoten van uw huis. Door een storm kunnen takken en bladeren heel snel een dakgoot verstoppen, waardoor lekkage kan ontstaan.

5 tips om schade door hevige regenval te voorkomen:

Als er hevige regenval op komst is, weet u wat u zoal kunt doen om waterschade aan én in het huis te voorkomen. Toch moet u er wel op tijd aan denken. Daarom hier wat tips:

1. Sluit ramen en deuren.

Een makkelijke tip, maar veel mensen vergeten het wel, zeker als ze van huis weggaan met goed weer. Of blindelings vertrouwen op een weersvoorspelling. Door deuren en ramen te sluiten, houdt u binnen de boel droog en kan de wind er geen grip op krijgen. Vergeet ook niet om screens en zonweringen in te klappen om schade te voorkomen.

2. Controleer de dakgoten.

Iets wat u eigenlijk regelmatig moet (laten) doen: de (dak)goten, putten en afvoer van het huis controleren. Zijn ze schoon? Takken en bladeren kunnen bijvoorbeeld heel snel een dakgoot verstoppen, waardoor lekkage kan ontstaan.

3. Houdt een oogje op het regenwater.

Regenwater kruipt waar het gaan kan. Houdt het dus vooral in de gaten. Loopt het water niet weg via het riool? Koppel dan, als het kan, de regenwaterafvoer aan de bovenkant van de regenpijp los van het riool. Zo voorkom je dat het regenwater naar binnen komt. Ook handig: die ouderwetse regenton om regen op te vangen. Overbelasting van het riool komt dan minder vaak voor én het water kan je later weer goed gebruiken voor planten. Gooi verder geen gekkigheid zoals frituurvet, schoonmaakdoekjes en dergelijke in het toilet.

4. Onderhoud van het huis.

Een tip die ook voor de lange termijn geldt. Want waterschade kunt u soms voorkomen door het huis goed te onderhouden. Denk bijvoorbeeld aan de zogenoemde loodslabben van dakkapellen: controleer deze op scheurtjes. Zo voorkomt u lekkage. Vergeet daarnaast het voegwerk van de gevel niet. Heeft u een kelder? Zorg dat deze waterdicht is en dat de afwatering in orde is. Of koop eventueel een dompelpomp. Een tuin kan ook helpen bij het afvoeren van water. Legt u een tuin aan: tegels zorgen voor een slechtere afvoer van regen, dan een groene tuin.

5. Als er tóch water in het huis komt…

Een laatste en moeilijkste tip. Of in ieder geval de meest hectische. Dat wat u moet doen als de woning toch onder het water loopt. We hebben in ieder geval 2 snelle actietips:

Haal de stroom eraf! Anders kan het gevaarlijk zijn.
Stijgt het water snel in je woning? Probeer dan binnen de mogelijkheden om de meubels op veilige, hogere én droge plekken te zetten.

» Ga naar de link
Contactgegevens
Assurantiekantoor W.Verheijen en RegioBank Wanroij
Raamweg 4
5446 BE Wanroij