16 jun, 08:06
2017
Vakredactie
Verzorging
Anke Biermans-Smets

Acupunctuur bij hooikoorts

Acupunctuur en hooikoorts.

Hooikoorts is een allergische reactie van de slijmvliezen van neus en ogen op stuifmeel van grassen, bomen en andere planten die voor bestuiving afhankelijk zijn van de wind. Hooikoorts veroorzaakt niezen, jeukende of tranende ogen en loopneuzen. De klachten ontstaan doordat de stuifmeelkorrels die op het slijmvlies terecht komen het afweersysteem aanzetten tot een ontstekingsreactie. Ongeveer 2 miljoen Nederlanders hebben last van hooikoorts.


Normaal gesproken beschermt het immuunsysteem ons tegen lichaamsvreemde stoffen die ongewenst of mogelijk schadelijk zijn. Dat is goed, maar soms raakt het immuunsysteem ontregeld waardoor de weerstand van het lichaam verzwakt en het reageert op stoffen die niet gevaarlijk zijn. Als het lichaam reageert op een op zich onschuldige stof spreken we van een allergie. De in principe onschuldige stoffen die een allergie uitlokken heten allergenen. Als je eenmaal met zo’n stof in aanraking bent gekomen, onthoudt het immuunsysteem dat. Er worden dan automatisch antistoffen tegen dat allergeen aangemaakt. In het lichaam ontstaat dan een reactie waarbij onder andere histamine wordt uitgescheiden, dat leidt tot een allergische reactie. 


Als het immuunsysteem in actie komt, zwelt bij hooikoortspatiënten het neusvlies op en ontstaan klachten die aanvankelijk lijken op een neusverkoudheid. Er ontstaat een branderig en jeukend gevoel dat zorgt voor flinke niesbuien. Door de zwelling van het slijmvlies in de neus kan de afvoer naar de bijholtes van de neus gestremd raken. Hierdoor kan een zwaar gevoel of hoofdpijn ontstaan. Jeukende, branderige en tranende ogen kunnen ontstaan als gevolg van het contact van het stuifmeel met het slijmvlies van de oogleden. Soms ontstaan er ook hoestklachten of irritaties van de huid als reactie. 


Hooikoorts heeft niets te maken met koorts of hooi. De naam werd bedacht door John Bostock, een Engelse arts in 1928. Het viel hem op dat de aandoening, waar hij zelf veel last van had, altijd in de hooitijd optrad. Omdat hij zich koortsig voelde, noemde hij het hooikoorts. De medische term is pollinose.

Wat te doen: contact met pollen vermijden, niet roken, zorgen voor een goede weerstand, antihistamine (klachtenverlichting), immunotherapie ondergaan (3 jaar), onder behandeling gaan bij een acupuncturist.

Acupunctuur blijkt effectief te zijn , succesratio van 70 %, gemiddeld aantal behandelingen 6 , geen bijwerkingen en het meest effectief als al in de koude periode begonnen wordt (februari, maart)