13 sep, 12:02
2017
Vakredactie
Verzorging
Anke

Acupunctuur en migraine

Bonkende hoofdpijn,

misselijk, er schieten steken door je hoofd, liefst geen licht, noch geluid. Hopelijk trekt het deze keer sneller weg; 3 dagen extreme hoofdpijn is geen pretje.

20% van de vrouwen en 6% van de mannen ervaren dit enkele keren per jaar, sommigen zelfs enkele keren per maand. De precieze oorzaak van migraine is nog niet echt bekend, wel weten we dat er sprake is van verwijding van de bloedvaten in de hersenen en dat er sprake kan zijn van zogenaamde "triggers" als stress, honger, bepaalde voedingsstoffen en wisselende hormoonspiegels.

Behandeling van migraine is mogelijk met geneesmiddelen; meestal pijnstillers in combinatie met rust. Als dit niet afdoende is krijgt de patient antimigraine middelen die oa de bloedvaten vernauwen. Deze zijn niet zelden zonder bijwerkingen en moeten direct bij de aanvang van de hoofdpijn ingenomen worden. Bij zeer frequente aanvallen kan ook nog medicatie voorgeschreven worden die profylactisch moet werken.

Kiezen voor een behandeling zonder bijwerkingen kan ook. Acupunctuur kan worden ingezet om specifiek migraineklachten aan te pakken. Volgens de chinese geneeswijze is bij een migraineaanval de energiebalans verstoord. Met acupunctuurbehandelingen kun je trachten het energie-evenwicht weer te herstellen.

Hoe effectief is de inzet van acupunctuur?

Volgens een onderzoek onder 400 patienten uitgevoerd in 2004 in Amerika:

50% halvering van de hoofdpijn t.o.v. controlegroep die met pijnstillers waren behandeld.

15% minder gebruik van pijnstillers door acupunctuur

25% minder "gang" naar de huisarts

effectiviteit van acupunctuur neemt toe met de tijd

15% minder ziekteverzuim

acupunctuur was zeer veilig en zonder bijwerkingen.


Kortom:

acupunctuur is een zeer serieuze aanvulling bij de behandelmogelijkheden voor migraine