01 jul, 09:35
2022
Nieuws

Brabantse gynaecoloog verwekte drie kinderen met eigen sperma

Oud-gynaecoloog Henk Ruis uit Brabant verwekte kinderen met zijn eigen sperma, zo melden het vruchtbaarheidscentrum Nij Geertgen en de organisatie Fiom, die mensen helpt met afstammingsonderzoek. Tot dusver zijn drie mensen gevonden van wie het DNA overeenkomt met dat van de dokter.

In juni kreeg Fiom een melding van iemand die dacht een kind van dokter Ruis te zijn. Na onderzoek bleek volgens Nij Geertgen dat Ruis zijn eigen sperma gebruikte bij kunstmatige inseminatie. Ruis werkte mee aan het opnemen van zijn DNA in de databank van Fiom. “Inmiddels is aangetoond dat er drie DNA-profielen van kinderen overeenkomen met het DNA-profiel van dr. Ruis”, aldus Fiom. “Er zijn nu dus drie kinderen van dr. Ruis bekend.”

Gynaecoloog Ruis werkte in de jaren 80 en 90 in het Liduina Ziekenhuis in Boxtel, nu deel van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Tot 2005 was hij werkzaam bij het Sint Joseph Ziekenhuis in Veghel (nu onderdeel van Bernhoven), met een eigen praktijk die de naam Stichting Geertgen kreeg. Vanaf 2008 zat de stichting in Elsendorp en in 2014 ging de organisatie onder de naam Nij Geertgen verder na een faillissement.

De organisatie benadrukt dat het “met de hedendaagse professionele inrichting van de nieuwe kliniek en het laboratorium” en de huidige wetgeving rond donorzaad “onmogelijk” is dat “een dergelijk voorval zich ooit weer zou kunnen voordoen”. Donorkinderen die willen weten of Ruis mogelijk ook hun vader is, kunnen zich melden bij Fiom.

Het bericht Brabantse gynaecoloog verwekte drie kinderen met eigen sperma verscheen eerst op Nieuws.nl.


Lees het hele bericht van Nieuws.nl algemene feed »