01 jul, 08:36
2022
Nieuws

'Brabantse gynaecoloog verwekte kinderen bij vrouwen die hij behandelde'

De Brabantse gynaecoloog Henk Ruis heeft met zijn eigen sperma minstens drie donorkinderen verwekt bij vrouwen die hij tussen 1988 en 1992 behandelde. In één geval wilde de vrouw zwanger worden van haar eigen partner. Ruis beweert zijn zaad niet bewust te hebben gebruikt en ontkent dat er opzet in het spel was.

Om eventuele andere donorkinderen te helpen bij hun zoektocht, brengt vruchtbaarheidskliniek Nij Geertgen in Elsendorp zijn naam naar buiten. De kliniek roept twijfelende ouders en donorkinderen op zich te melden. Dat schrijft de Volkskrant vrijdag.

Nij Geertgen is een doorstart van Stichting Geertgen, die Ruis (71) halverwege de jaren tachtig oprichtte. De stichting ging in 2014 failliet. Ruis was als gynaecoloog ook verbonden aan onder meer het voormalige Liduinaziekenhuis in Boxtel en het Sint-Joseph Ziekenhuis in Veghel. Er zijn vooralsnog geen signalen dat in die ziekenhuizen ook misstanden plaatsvonden.

Het nieuws kan onrust veroorzaken bij duizenden stellen die zich door Ruis lieten behandelen, verwacht Janneke Maas van Stichting Fiom, die donorkinderen helpt hun biologische vader te vinden. Bij een vergelijkbare casus vorig jaar ‘belden mensen in paniek naar het ziekenhuis’, zegt ze. ‘Ouders moesten met hun soms 40-jarige kinderen het gesprek aangaan: misschien is papa toch je papa niet.’

Primitief laboratorium
De zaak-Ruis kwam volgens de Volkskrant aan het rollen doordat een vrouw haar dna in een internationale dna-databank had laten opnemen. Ze bleek een match te hebben met een familielid van de gynaecoloog bij wie haar ouders eind jaren tachtig aanklopten voor een vruchtbaarheidsbehandeling. Uit dna-onderzoek bleek dat niet haar opvoedvader, maar Henk Ruis haar biologische vader is.

De oud-gynaecoloog liet zijn genetisch materiaal vervolgens opnemen in de database van stichting Fiom. Daaruit volgden nog twee dna-matches met kinderen die wisten dat ze met donorzaad verwekt waren. De drie kinderen werden geboren tussen 1988 en 1992. Fiom stelde Nij Geertgen op de hoogte.

Geen opzet in het spel
Ruis zelf ontkent dat er opzet in het spel was. Voor de arts was een 'totale verrassing' zegt hij in een reactie tegen de Volkrant over de drie matches. Gevraagd naar een verklaring wijst hij op ‘de primitieve laboratoriumfaciliteit’ waarover hij destijds beschikte. Mogelijk raakte zijn eigen zaad daar vermengd met het zaad van de wensvader of werd het per ongeluk verwisseld. Het zaad van Ruis was, zo beweert hij, in het lab aanwezig voor experimenten om de invriesprocedure te verbeteren.

Medisch directeur en gynaecoloog Marieke Schoonenberg van Nij Geertgen vindt het onbegrijpelijk dat zoiets heeft kunnen gebeuren. Zij noemt in de krant het 'gebruik van eigen materiaal onwenselijk en onethisch'. De impact op ouders en kinderen is groot. Volgens Schoonenberg is het met de protocollen in de huidige kliniek onmogelijk dat gynaecologen gebruikmaken van hun eigen sperma.


Lees het hele bericht van Omroep Brabant »