17 sep, 11:07
2020
Nieuws

Coronanieuws: Mark Rutte wil comeback virus voorkomen: 'Vrijwillig waar 't kan, verplicht waar moet'

In dit liveblog houden we je donderdag op de hoogte van al het nieuws rond de coronacrisis in Brabant en daarbuiten.

De hoofdpunten:

  • Het Nederlandse testsysteem voor het coronavirus is nog niet klaar voor een mogelijke tweede coronagolf, volgens de inspectie.
  • Zorgmedewerkers piekeren 'vaak en lang' over de mogelijke gevolgen van het coronavirus.
  • Vmbo'ers dreigen examens te moeten doen waar ze door de coronacrisis niet op zijn toegerust.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.

11.38 Comeback virus
Premier Mark Rutte waarschuwt dat het coronavirus bezig is met een comeback. Volgens hem is het nu tijd 'om het tij te keren'. De premier wil 'alles doen om een tweede golf te voorkomen'. Dat moet 'vrijwillig waar het kan, verplicht waar het moet'. Eerder op de dag meldde de Inspectie dat de GGD'en en testlaboratoria een mogelijke tweede golf niet aankunnen. Er is een uitbreiding van de testcapaciteit nodig. De inspectie noemt dit een 'enorme opgave'.

11.17 Dierentuinen moeten reorganiseren
Alle grote dierentuinen moeten reorganiseren om de coronacrisis te kunnen overleven. Dat zegt Erik Zevenbergen, de directeur van de Vereniging van Dierentuinen (NVD) tegen Nu.nl. "Het is niet zo dat dierentuinen niet om kunnen vallen", zegt Zevenbergen. Onder meer de Beekse Bergen is bij de NVD aangesloten.

11.02 Productie mondkapjes
De kersverse Haarlemse mondkapjesfabrikant HMK Medical wil zijn productie de komende tijd flink opvoeren. In oktober verwacht het bedrijf 700.000 mondkapjes per week te produceren, waar dit nu nog op ruim 400.000 stuks ligt. Uiteindelijk is het doel een wekelijkse productie van anderhalf miljoen stuks te halen.

11.01 Vitesse getroffen door coronavirus
Bij acht stafleden van de Arnhemse voetbalclub Vitesse is het coronavirus vastgesteld. Het gaat om hoofdtrainer Thomas Letsch, de assistent-trainers Joseph Oosting en Jan Fiesser en de stafleden Rein Baart, Jan van Norel, Tim Arends en Dennis van der Meulen en coördinator medische zaken en fysiotherapeut Jos Kortekaas. Het achttal moet de komende periode in thuisquarantaine, maar het eredivisieduel Vitesse-Sparta gaat zaterdag gewoon door.

11.00 Meer overwerk
Werknemers werken door de coronacrisis nog meer over. Onderzoek van salarisdienstverlener ADP wijst uit dat de gemiddelde overwerktijd in Europa per week met een uur is gestegen naar zes uur per week. In alle bekeken gebieden werkten mensen sinds de uitbraak van corona meer onbetaald over in vergelijking met een halfjaar eerder.

10.41 Testsysteem niet klaar voor tweede golf
Het Nederlandse testsysteem voor het coronavirus is nog niet klaar voor een mogelijke tweede golf. De testcapaciteit moet verder omhoog, constateert de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) na onderzoek in alle 25 GGD-regio's. De inspectie noemt de uitbreiding die nog nodig is een 'enorme opgave' voor de betrokken GGD'en en laboratoria.

10.29 Kabinet maakt haast
Het kabinet maakt haast met de regionale aanpak van het nieuwe coronavirus. Over eventuele extra maatregelen zal het samen met de veiligheidsregio's naar buiten treden 'om zoveel mogelijk duidelijkheid te geven in de communicatie', meldt zorgminister Hugo de Jonge aan de Tweede Kamer. De bewindsman noemt de gestage toename van het aantal infecties van de afgelopen weken 'zorgelijk'.

10.16 Afslanken vmbo-examen
Het komende centraal examen voor leerlingen van het vmbo zou moeten worden 'afgeslankt'. De leerlingen moeten daardoor meer tijd krijgen om echt de vaardigheden te leren voor het werk dat ze hopen te gaan doen, bijvoorbeeld in de bouw. Door de maatregelen als gevolg van de coronacrisis hebben ze nu nog veel te weinig praktijkles gehad. Dat zei Paul Rosenmöller, voorzitter van de VO-raad, op Radio1.

10.07 Schulden banken
Banken in Europa mogen tot eind juni volgend jaar hun schulden iets verhogen. Dat heeft de Europese Centrale Bank (ECB) besloten. De centrale bank wijst daarbij naar de uitzonderlijke omstandigheden vanwege de coronacrisis. De Nederlandsche Bank (DNB) neemt de maatregelen over voor kleinere banken.

09.24 Baanwielrennen
De Nederlandse baanwielrenners doen niet mee aan de Europese kampioenschappen in november in de Bulgaarse stad Plovdiv. Wielerbond KNWU heeft besloten het toernooi van het programma te halen, omdat voor Bulgarije momenteel 'code oranje' geldt in de coronacrisis. Dat betekent dat het ministerie van Buitenlandse Zaken aanraadt om alleen voor noodzakelijke reizen naar het Oost-Europese land te gaan.

08.50 Toch wel Baronie TV tijdens carnaval
Baronie TV in Breda gaat toch wel uitzenden tijdens carnaval. Eerder werd bekendgemaakt dat ze vanwege corona een jaar zouden overslaan. Maar op dat besluit is het bestuur teruggekomen.

08.42 Medewerkers Antoni van Leeuwenhoek besmet met corona
Op de afdeling Bloedafname van het Antoni van Leeuwenhoek (AVL) is een aantal medewerkers positief getest op het coronavirus, maakte het ziekenhuis bekend. De kans op besmetting van patiënten is volgens het ziekenhuis klein. Het personeel is direct getest toen zij lichte klachten vertoonden. De positief geteste medewerkers waren al thuis in afwachting van hun testuitslagen.

07.13 Piekeren
Zorgmedewerkers piekeren 'vaak en lang' over de mogelijke gevolgen van het coronavirus. Negen op de tien (88 procent) heeft daar last van en zonder goede aanpak kan dat leiden tot massale emotionele uitputting en uitval. Daarvoor waarschuwt de stichting IZZ, een collectief dat namens 417.000 mensen ijvert voor gezonde werkomstandigheden in de zorg.

06.45 Werkloosheid
De werkloosheid in Nederland is in augustus verder opgelopen, maar minder hard dan in de voorgaande maanden. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) waren er vorige maand 426.000 werklozen, wat neerkomt op 4,6 procent van de beroepsbevolking. In juli was dat 4,5 procent. Tussen mei en juni steeg de werkloosheid als gevolg van de coronacrisis nog van 3,6 procent naar 4,3 procent. Dat was een ongekend snelle toename.

06.00 Beleggers
Nederlandse beleggers zijn vrij somber over de duur van de economische crisis als gevolg van de coronapandemie en denken dat de herstelperiode lang zal zijn. Opmerkelijk genoeg laten zij zich echter niet uit het veld laten slaan: in meerderheid hebben zij het risico in hun beleggingsportefeuille vergroot of intact gelaten. De rendementsverwachtingen voor de komende vijf jaar blijven erg hoog. Dit blijkt uit de Schroders Global Investor Study 2020.

05.43 Verhoogd risico
De versoepelde quarantainerichtlijnen voor 'onmisbare zorgmedewerkers' moeten van tafel. Dat zeggen belangenorganisaties NU'91 en V&VN in de Volkskrant. Volgens de richtlijnen van het RIVM mogen zorgmedewerkers bij grote nood aan het werk terwijl zij een verhoogd risico vormen. Volgens woordvoerder Michel van Erp van NU'91 begrijpen zorgmedewerkers begrijpen dit niet, omdat zij juist vaak werken met kwetsbare mensen.

05.36 Duits testlab
Een groot Duits laboratorium dat extra coronatestcapaciteit aanbood, werd door het ministerie van Volksgezondheid (VWS) geweerd met de eis dat er een Nederlandstalige arts beschikbaar moest zijn. Hiermee hielp VWS met het afschermen van de markt. Dat meldt onderzoeksplatform Follow the Money, dat documenten hierover in handen heeft.

03.20 Vmbo'ers
Vmbo'ers dreigen examens te moeten doen waar ze door de coronacrisis niet op zijn toegerust. Leerlingen van de beroepsgerichte vmbo-opleidingen (basis en kader) hebben voor de zomervakantie zo'n dertien weken praktijklessen gemist. Hoewel ze soms een praktische opdracht kregen voor thuis, is het gros van de lesstof niet behandeld, meldt het AD.

23.30 Horeca
Koninklijke Horeca Nederland (KHN) vreest dat de overheid met de oplopende coronabesmettingen extra maatregelen wil nemen die mogelijk ook voor de horeca gaan gelden. Zo is KHN bang dat onder meer in enkele grote steden een verplichte sluiting vanaf middernacht uur wordt ingevoerd. "KHN vindt het onterecht dat horecaondernemers met de mogelijk aanvullende maatregelen opnieuw de dupe worden, terwijl het gedrag van de samenleving dagelijks verandert", zegt KHN-voorzitter Robèr Willemsen.


Lees het hele bericht van Omroep Brabant »