18 nov, 19:42
Nieuws

Feestcafé stopt met stapavonden voor 16-plussers: te veel overlast

Waar de 16-jarige uit Gemert en omgeving nu moet gaan stappen, weet horecaondernemer Nick Willems ook niet. Ze zijn in ieder geval niet meer welkom in zijn feestcafé Mambo's in Handel. "Vooral de 16- en 17-jarigen zorgden voor zo veel overlast door vooral drugsgebruik, daar heb ik geen zin meer in."

Nick en Laura Willems runnen sinds een kleine 10 jaar feestcafé Mambo's. "Eerst zaten we in het centrum van Gemert waar we plek hadden voor 250 gasten. Tijdens corona bedachten we dat we het anders wilden en groter. Op de nieuwe plek in Handel kunnen 700 man terecht."

Ook minderjarigen, aanvankelijk. "In het begin liep het hier geweldig", vertelt Nick. Vlak na corona heerste er een feeststemming. "Iedereen was uitgelaten dat ze er weer uit konden gaan. Die euforie zakte na een tijd en betrapten we steeds vaker tieners op drugsgebruik", zo vertelt hij. Terwijl alcohol onder die groep juist niet geschonken wordt. "Jongeren onder de 18 dragen een speciaal armbandje waardoor ze geen alcohol kunnen bestellen. Misschien is daarom drugsgebruik onder deze groep juist populair."

Dat drugsgebruik zorgde er volgens Nick voor dat alle remmen los gingen. "Ze kwamen binnen, er gebeurde iets kleins en er werd gelijk op los geslagen. En ze stopten niet, maar gingen maar door." Terwijl er hard werd opgetreden: "Iedereen die betrapt werd, kreeg een toegangsverbod voor een jaar. Er stonden al 157 namen op die lijst. Het bizarre is dat ouders dan vragen of hun kind eraf mag, omdat ze het wel een hele zware straf vinden."

En Nick heeft de nodige ervaring in de kroeg. Hij heeft jaren op het Stratumseind in Eindhoven in de kroeg gestaan, achter de bar en als DJ. "Die heftigheid zoals jongeren nu tekeer gaan, is ongekend. Ik heb dit zo nooit eerder meegemaakt. Ik kan dit niet los zien van de coronaperiode waarin de jeugd nergens heen konden om elkaar te ontmoeten en ontdekken. Nu willen ze versneld ontdekken, lijkt het wel."

Jongerenwerker Piet Snijders werkt al ruim twintig jaar met jongeren in Gemert-Bakel. Hij herkent de problemen en denkt dat drugsgebruik in coronatijden normaler is geworden onder jongeren. "Experimenteren met drank en drugs gebeurde onder de radar, vaak nog gefaciliteerd door ouders die het zo sneu vonden dat hun kinderen nergens heen konden. Hierdoor is het gebruik genormaliseerd en ongecontroleerd."

Ook Piet ziet dat het gedrag na corona veranderd is. "Waar eerst ruzies onderling gesust werden, loopt het nu gelijk uit de hand. Ik heb het daar met jongeren over en dan kunnen ze me niet uitleggen waarom ze zo tekeer gingen. Ze hebben niet eens een aanleiding nodig. Ze willen 'gewoon lol trappen'."

Een concrete oplossing voor 16-jarigen die willen ontdekken en ontmoeten hebben horecabaas Nick en Piet Snijders niet. "Jongeren moeten de ruimte krijgen en als ze die niet krijgen, pakken ze die zelf wel. 16-en 17-jarigen vallen nu buiten de boot. Ze mogen veel café's niet in of worden streng gecontroleerd. Langzaam het stapleven ontdekken, zit er nu niet in", zegt Piet.

Geen stapavonden meer voor de jeugd meer dus, bij Mambo's. Al staat de deur op een kiertje. "Wij houden nu feestavonden op aanvraag. We organiseren geplande evenementen. Maar geen stapavonden met 16-jarigen meer", zegt Nick.


Lees het hele bericht van Omroep Brabant »