18 nov, 06:00
Nieuws

Hoge nood? Dan moet je niet in Beek en Donk zijn

Als je moet, dan moet je. Maar wie hoge nood heeft tijdens het winkelen, moet niet in Beek en Donk, Lieshout of Aarle-Rixtel zijn. Die plaatsen zijn de minst toiletvriendelijke van Brabant. Landelijk staan ze op de één-na-laatste plaats met slechts nul punten.

Brabanders met hoge nood zijn het beste af in Vught. Ook Roosendaal en Waalwijk krijgen een 7 en bijna 700 punten als eindcijfer. De ranglijst is samengesteld op basis van diverse indicatoren, waarbij overal punten te winnen waren.

Het gaat onder meer om het aantal inwoners per wc, de toegankelijkheid (zo krijgen urinoirs minder punten dan zittoiletten), de spreiding over de gemeente, hoeveel openbare toiletten er echt open zijn en het beleid van de gemeente.

Dat blijkt uit onderzoek van de Maag Lever Darm Stichting, dat jaarlijks een rangschikking van de gemeenten maakt waar je het beste kunt wonen of winkelen als je een openbaar toilet nodig hebt.

"Eén op de drie mensen geeft aan dat het tekort aan toiletten invloed heeft op hun levenskwaliteit. Het beperkt hun bewegingsvrijheid bij onder andere het winkelen, evenementenbezoek en het uitgaan", zegt Ivo Thonon, woordvoerder van de Maag Lever Darm Stichting.

Vught staat landelijk op de zesde plaats. Vorig jaar stond de gemeente niet eens in de top 10. De uitverkiezing dit jaar heeft Vught volgens Thonon te danken aan stappen die gezet zijn om gemeentelijke toiletten open te stellen.

De gemeente die vorig jaar op nummer één stond, Landerd, doet het nu met een ennalaatste plaats in Brabant ontzettend slecht. Dev gemeente krijgt slechts 50 punten. Dat heeft te maken met de fusie met Uden tot de gemeente Maashorst. " Helaas lijken alle toiletten van deze gemeente na de fusie verdwenen te zijn.", aldus Thonon.

De top 5
1. Vught
2. Roosendaal
3. Waalwijk
4. Land van Cuijk
5. Heeze-Leende

De flop 5
1.Boekel
2. Drimmelen
3. Waalre
4. Maashorst
5. Laarbeek


Lees het hele bericht van Omroep Brabant »