05 jan, 12:37
2021
Nieuws

Rabobank met valse biljetten voor drie ton opgelicht: werkstraffen geëist tegen verdachten

Met valse briefjes van 500 euro is de Rabobank in 2015 voor 300.000 euro opgelicht. Bijna dertig mensen die hiervoor verantwoordelijk zouden zijn geweest, uit vooral de gemeente Oss, staan deze week voor de politierechter in Den Bosch. Volgens het Openbaar Ministerie hebben ze valse bankbiljetten van 500 euro gestort om vervolgens hetzelfde bedrag weer te pinnen. Tegen de verdachten zijn werkstraffen tot 200 uur geëist. De rechtbank doet donderdagavond uitspraak.

De Rabobank trok in 2015 zelf aan de bel bij de politie. Tussen 9 en 17 juli van dat jaar werden bij diverse Rabo-filialen in ons land een opvallende hoeveelheid valse biljetten van 500 euro gestort. De biljetten werden door de afstortautomaten tijdens de storting niet herkend als ‘vals’, maar ze werden wel als ‘verdacht’ aangemerkt. Kort daarna kregen de automaten een softwareupdate, waardoor de biljetten die daarna werden gestort, wel direct als vals werden aangemerkt.

'Verdachten wisten van witwassen'
Tijdens het onderzoek viel een aantal zaken op. Zo bleek dat veel rekeninghouders vlak voor hun storting het opnamelimiet hadden verhoogd via de app van de bank. Het duidt er volgens het OM op dat ze wisten dat ze het geld direct wilden omwisselen.

De bankrekeningen waarop gestort is, waren in de meeste gevallen al langer lopende rekeningen waar zich regulier betalingsverkeer op afspeelde. Voor de klanten was het storten van dergelijke (grote) bedragen zeer afwijkend gedrag. Er werd normaal gesproken nooit gestort op de rekening.

OM blijft met vragen zitten
De achtergrond van de zaak, wie bijvoorbeeld de opdracht heeft gegeven, dat heeft onderzoek nog niet kunnen vaststellen. Het OM sluit niet uit dat de klanten zijn gebruikt als geldezel door criminelen, dat hun bankrekening is misbruikt voor criminele activiteiten. Maar het is ook heel goed mogelijk dat pinners de biljetten hebben gekocht van criminelen. Mede doordat de verdachten tijdens verhoren onvolledig of onsamenhangend verklaarden, is hierover geen duidelijkheid gekomen.

De officier van justitie vindt dat de verdachten beter hadden moeten weten en gaat tegen allen werkstraffen van 50 tot 200 uur eisen. De duur is afhankelijk van het gestorte en gepinde bedrag. De mannen die voor de rechter staan, komen uit onder meer Berghem, Gemert, Heesch, Macharen, Oss en Schijndel en zijn tussen de 24 en 64. De rechter doet donderdag aan het begin van de avond uitspraak in de zaak.


Lees het hele bericht van Omroep Brabant »