07 aug, 10:00
2022
Nieuws

Vrijwilligerstekort bij kindervakantieweken: 'We zetten alle middelen in'

Veel kinderen kijken er al weken naar uit: de kindervakantieweek. Aan het einde van de zomer staan er weer veel op de planning in onze provincie, meestal volledig georganiseerd door vrijwilligers. Maar die vrijwilligers zijn dit jaar lastiger te vinden. Dat blijkt uit een rondgang van Omroep Brabant.

Bijna alle organisaties die wij benaderd hebben, gaven aan dat het dit jaar moeilijker was dan andere jaren om vrijwilligers te werven. Zo ook bij Stichting Doe-Week Dommelen, vertelt voorzitter Geoffrey van Gerven. Daar zijn volgens hem verschillende redenen voor. "We hebben al twee jaar geen Doe-Week kunnen organiseren door corona, waardoor de traditie, die van generatie op generatie werd overgedragen, onderbroken is."

Daarnaast vallen de schoolvakanties in de regio Zuid dit jaar erg laat en dat is voor veel organisaties een nadeel. "De kindervakantieweek houden we de laatste week van de vakantie en dan zijn de mbo-scholen, hbo-scholen en universiteiten alweer begonnen. Uit die groep hebben wij normaal gesproken veel vrijwilligers."

Het blijft dus een strijd, maar ze zitten in Dommelen niet bij de pakken neer. "We zetten qua werving alle middelen in: van posters op lantaarnpalen en het rondbrengen van folders tot het delen op sociale media en het organiseren van een gratis feestavond voor alle vrijwilligers."

Ook bij organisatie Hiep-Hoi, die de kindervakantieweek in Beek en Donk organiseert, is er een flink tekort aan vrijwilligers. "Voorgaande jaren hebben we dit probleem nooit gehad. De verschillende oproepen die we hebben gedaan via sociale media en de lokale krant leveren helaas nog niet genoeg op. Maar er melden zich gelukkig wel steeds meer vrijwilligers en we gaan ervan uit dat het gewoon door kan gaan."

In Gemert hebben ze inmiddels genoeg vrijwilligers, maar Ruud Vermunt, voorzitter van Kindervakantieweek Gemert, ziet wel dat het elk jaar moeilijker wordt. "Het grootste deel van de vrijwilligers krijgen we wel bij elkaar, maar het is altijd lastig om die laatste 20 procent te vinden. En doordat we steeds meer kinderen krijgen die deelnemen, hebben we ook elk jaar meer vrijwilligers nodig."

Ook in Helvoirt, Budel, Dommelen, Helmond, Nistelrode, Sint-Oedenrode, Uden en Oirschot herkennen ze de problemen. In Udenhout is het aantal vrijwilligers ten opzichte van 2019 zelfs gehalveerd.

Een oplossing die door meerdere organisaties wordt gebruikt, is het inzetten van ouders van deelnemende kinderen. Zo is het in Nistelrode, Hapert en Helmond voor ouders van deelnemende kinderen verplicht om minimaal een dag mee te helpen.

Dan is er nog een ander probleem. In Goirle ligt het aantal deelnemende kinderen een stuk lager. "In 2019 deden er nog ruim achthonderd kinderen mee, dit jaar nog maar de helft."

De verklaring? "We zijn natuurlijk twee jaar afwezig geweest door corona. Het zou kunnen dat veel gezinnen de afgelopen twee jaar niet op vakantie zijn geweest dit jaar wel gaan en minder rekening houden met de kindervakantieweek." Ook de Slabroekweek in Uden en Kindervertier in Helmond hebben dit jaar fors minder deelnemende kinderen.

De problemen spelen gelukkig niet overal. In Bergeijk en Dongen is er zelfs een wachtlijst om vrijwilliger te kunnen worden en in Tilburg-Noord kunnen ze meer kinderen aan dan dat zich tot nu toe hebben aangemeld.

Ondanks de problemen kunnen alle kindervakantieweken – soms met wat aanpassingen – wel gewoon doorgaan. Inmiddels is er ook voor de kindervakantieweek in de Achtse Barrier een alternatief. Een van de ouders, Vanessa Nijman, baalde dat het niet doorging en nam het heft in eigen handen. In samenwerking met de OKA en Dynamo Jeugdwerk komen er toch nog leuke activiteiten voor kinderen de laatste week van de vakantie.

LEES OOK: Kindervakantieweek geschrapt door vrijwilligerstekort: 'Dat is toch erg?'


Lees het hele bericht van Omroep Brabant »