13 nov, 19:00
2020
Nieuws

Wie zijn de dronepiloten die in no fly zones vliegen? ‘Vooral makelaars zoeken de grenzen op’

Volgens Defensie vliegen er wekelijks meer dan 900 drones in de ‘no fly zones’ bij de Brabantse (militaire) luchthavens. Het merendeel heeft niet de juiste vergunning, en dat kan leiden tot gevaarlijke situaties. Wie zijn deze dronepiloten? Een rondgang van Omroep Brabant leert dat vooral makelaars de grenzen opzoeken, tot frustratie van andere dronepiloten. "Het zijn cowboytaferelen."

Defensie noemt het hoge aantal drones in de buurt van luchthavens waarvoor geen toestemming is gegeven een probleem. “Dit kan zomaar verkeerd aflopen”, liet een woordvoerder eerder aan Omroep Brabant weten.

Investering
Op Funda kun je er niet omheen: vooral bij woningen in het buitengebied staan vaak de mooiste dronefoto’s, ook in de zogenaamde no fly zones. Door wie zijn die gemaakt? Uit de rondgang van Omroep Brabant blijkt dat dat varieert van ingehuurde bedrijfjes, de zoon van de makelaar of de makelaar zelf. Het is dronepiloot Jan Vroomans uit Gemert een doorn in het oog. “Als je kijkt naar de investering die je moet doen om in een no fly zone te mogen vliegen, dan weet je dat het bij veel makelaars niet in de haak is.”

Vroomans rekent voor: Eerst een cursus van een paar duizend euro volgen. Vervolgens moet je een handboek schrijven met alle procedures waar je je aan gaat houden, en als je dan eindelijk een aanvraag kan doen wil de luchtverkeersleiding een compleet draaiboek met vluchtplan zien. “Als ik dan op Funda een huis zie staan met één dronefoto, dat kan gewoon niet. Wie investeert er nou meer dan tienduizend euro en uren werk voor één foto?”, vraag Vroomans zich af.

Tuintjes filmen
Dat makelaars en fotografen zich bewust zijn van de regels blijkt op de site van woningfotograaf Zibber uit Eindhoven. ‘Hoogtefotografie is de perfecte aanvulling op woningfotografie’, valt er te lezen. Een stukje verder lezen we dat Zibber gebruikt maakt van een enorme mast met een camera er op. ‘Geen vergunning nodig’ staat er bij.

Toch zijn het niet alleen de makelaars die graag met een drone de omgeving in beeld brengen. Wilbert Maximus, dronepiloot uit Son (“Ik fotografeer vooral het interieur van kerken, buiten vliegen is echt en ander verhaal”) vertelt: "Ik zat in de zomer in m'n achtertuin, hangt er opeens een drone m'n tuin te filmen! Ik dacht: Wat is dit nou? Dus ik loop naar de straat, staat er een groep jongens, die vonden het wel leuk om al die tuintjes te filmen."

Cowboytaferelen
Jan Vroomans stoort zich net als Maximus aan het gebrek aan handhaving. “Sommigen houden zich aan de regels en betalen duizenden euro’s, anderen laten hun neefje wat foto’s maken met zijn drone. Makelaars zoeken gewoon de grenzen op omdat ze weten dat ze er mee weg komen. Het zijn cowboytaferelen.”

“Pas als het mis gaat of een filmpje trekt heel veel aandacht op social media wordt er opgetreden, zoals een keer bij De Dom in Utrecht”, aldus Maximus. En dat terwijl het gevaar groot is. “Veel drone-eigenaars hebben geen idee hoe gevaarlijk het kan zijn als zo'n lichte drone te maken krijgt met turbulentie omhoog van een vliegtuig. Als je daar in komt krijg je die drone niet naar beneden. Die wordt dan gewoon naar boven gezogen.”

LEES OOK:

Wekelijks honderden drones in verboden gebied bij luchthavens: ‘Dit kan zomaar verkeerd aflopen’


Lees het hele bericht van Omroep Brabant »