14 mrt, 09:15
2016
Nieuws

Europese beurzen openen met winst

De Europese beurzen stonden maandag in het eerste handelsuur in de plus. Na het spektakel dat de Europese Centrale Bank (ECB) eind vorige week ontketende wordt in de markt nu vooral uitgekeken naar de uitkomst van de beleidsvergadering van de Federal Reserve, op woensdag. Maandag staan in Amsterdam onder meer Ahold en Delta Lloyd in de belangstelling. In Brussel meldde verzekeraar Ageas een omvangrijke schikking in het Fortis-dossier.

In Amsterdam stond de AEX-index in de vroege handel 1 procent in de plus op 446,36 punten. De MidKap steeg 0,8 procent naar 673,92 punten. De graadmeters in Londen en Parijs wonnen 0,8 procent. In Frankfurt kreeg de DAX er 1,9 procent bij.

Delta Lloyd werd 2,2 procent meer waard. De verzekeraar staat later op maandag voor de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam, waar grootaandeelhouders Highfields Capital en Fubon de stemming over de voorgestelde claimemissie van de verzekeraar willen voorkomen.

Aandeelhouders van supermarktconcerns Ahold en Delhaize beslissen later vandaag over het al dan niet doorgaan van de eerder aangekondigde fusie. De koersen van de concerns kwamen nauwelijks in beweging. Ahold stond op het Damrak nagenoeg vlak. Delhaize koerste in Brussel 0,4 procent hoger.

In de AEX-index was staalfabrikant ArcelorMittal de sterkste stijger met een winst van 4 procent. Bierbrouwer Heineken sloot de rij met een verlies van 1,2 procent. ING verlaagde zijn beleggingsadvies voor de brouwer omdat volgens de bank de rek uit de koers is. Heineken was vorig jaar een van de sterkste stijgers in de AEX.

Het Belgische Ageas maakte bekend dat een serie rechtszaken wegens onder meer misleiding van aandeelhouders door rechtsvoorganger Fortis voor 1,2 miljard euro wordt geschikt. Volgens kenners is het goed dat de verzekeraar met de schikking de zaak heeft afgedaan, maar de kosten liggen fors hoger dan verwacht. Na ruim een half uur was er in Brussel nog geen openingskoers van Ageas beschikbaar.

De euro was 1,1120 dollar waard, tegen 1,1186 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag. De prijs van een vat Brentolie zakte 0,9 procent tot 40 dollar. Amerikaanse olie werd 1,1 procent goedkoper, op 38,08 dollar per vat.

Het bericht Europese beurzen openen met winst verscheen eerst op Nieuws.nl.


Lees het hele bericht van Nieuws.nl algemene feed »