07 okt, 02:30
2015
Nieuws

Rutte wil handel met Georgia naar hoger peil

De handel tussen Nederland en de Amerikaanse staat Georgia bloeit maar het kan nog beter. Dat bepleitte premier Mark Rutte in Atlanta, de hoofdstad van Georgia, tijdens een zakendiner. Vooral op het gebied van IT, financiële technologie, cybersecurity en logistiek liggen er veel kansen om samen te werken.

Rutte leidt samen met zijn Belgische ambtgenoot Geert Bourgeois een handelsmissie van tientallen bedrijven. De Nederlands-Vlaamse regio is voor de Amerikanen interessant, omdat het de toegangspoort is tot Europa met de havens van Antwerpen en Rotterdam en de andere goede infrastructuur. Atlanta is belangrijk vanwege de grote luchthaven en de duizenden logistieke en IT-bedrijven, zei Rutte.

De samenwerking tussen Nederland en Georgia heeft al geleid tot in totaal 24.000 banen aan beide zijden, zei Rutte. De uitvoer van Georgia naar Nederland bedraagt jaarlijks 750 miljoen euro en omgekeerd is de export naar Georgia ongeveer 800 miljoen euro.

Hij prees de innovatieve mentaliteit van ondernemers in Georgia. Hij verwees naar Coca Cola, dat ooit is ontwikkeld door een apotheker in Atlanta. Na een alcoholverbod verving hij de alcohol in zijn destijds populaire drank door zoetstof, waarna de meest beroemde frisdrank ter wereld ontstond. ,,Hij zag geen obstakel in het verbod maar een kans”, zei Rutte.

Rutte legde ook een krans bij de Memorial Plaza in Atlanta voor de militairen uit Georgia die zijn gesneuveld bij de bevrijding van de lage landen tijdens de twee wereldoorlogen.

Het bericht Rutte wil handel met Georgia naar hoger peil verscheen eerst op Nieuws.nl.


Lees het hele bericht van Nieuws.nl algemene feed »