07 okt, 19:37
2015
Nieuws

Winsten op Wall Street

De aandelenmarkten in New York noteerden woensdag halverwege de sessie in de plus. Net als in Europa kreeg de handel steun van de grondstoffen- en oliesector. De stijgende Amerikaanse olie- en benzinevoorraden wisten het positieve sentiment wel iets te temperen.

De Dow-Jonesindex stond omstreeks 19.30 uur (Nederlandse tijd) 0,2 procent hoger op 16.831 punten. De bredere S&P 500 ging 0,4 procent omhoog tot 1986 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq stond 0,3 procent in de plus op 4761 punten.

Olieconcerns als Chevron en ExxonMobil zagen hun winsten van kort na de openingsbel teruglopen. Chevron stond op een plus van 0,4 procent en ook ExxonMobil (plus 0,6 procent) bleef aan de goede kant van de lijn. Kort na de openingsbel wonnen ze nog ruim 1,5 procent.

Het energiebureau EIA maakte bekend dat de voorraden ruwe olie vorige week met 3,1 miljoen vaten is toegenomen. De benzinevoorraden stegen met 1,9 miljoen vaten. De prijs van een vat Amerikaanse olie ging 0,1 procent omhoog tot 48,56 dollar. Een vat Brentolie kostte 0,5 procent meer op 52,20 dollar.

Mijnbouwer Freeport-McMoRan profiteerde van de aantrekkende grondstoffenprijzen. Ook maakte het bedrijf bekend dat de activistische investeerder Carl Icahn twee bestuurszetels heeft gekregen in de onderneming. Het aandeel steeg krap 10 procent.

Fastfoodconcern Yum! Brands, moederbedrijf van onder meer Kentucky Fried Chicken en Pizza Hut, verloor 18,5 procent. Het bedrijf kwam dinsdag nabeurs met een winstwaarschuwing naar buiten. Yum! heeft last van zwakke verkopen in China.

Ook softwarebedrijf Adobe Systems ging onderuit en kelderde krap 7 procent. Het bedrijf verwacht voor het hele jaar een lagere winst en omzet te behalen.

Landbouwconcern Monsanto, dat met tegenvallende vooruitzichten voor het lopende gebroken boekjaar kwam, verloor 0,6 procent. De zadenhandelaar ziet zich genoodzaakt 12 procent van zijn personeel op straat te zetten, wat neerkomt op circa 2600 banen.

Elektrische automaker Tesla zakte 3,6 procent na een adviesverlaging.

De euro was 1,1248 dollar waard, tegen 1,1259 dollar bij het Europese slot.

Het bericht Winsten op Wall Street verscheen eerst op Nieuws.nl.


Lees het hele bericht van Nieuws.nl algemene feed »